Kala toiteväärtus

Kala on hinnatud ja kõrge toiteväärtusega toiduaine. Toiteväärtuselt võrreldav loomalihaga, kuid toite ainete omastatuse poolest ületab viimast oluliselt. Kala liha on väga valgu rikas, sisaldades liigist olenevalt 13–23% täisväärtuslikke valke.

Lisaks täisväärtuslikele hästi omastatavatele valkudele sisaldab kalaliha erinevaid vitamiine ja mineraalaineid (näiteks. A, D, B1, E ja B2 vitamiine ning fosforit, kaaliumi, kaltsiumi, tsinki, seleeni jv. Kalades leiduvad mineraalainete ja vitamiinide sisaldused ning kogused erinevad liigiti ja sõltuvad püügiajast ning kala vanusest.) [S. Laanmäe 2001.]

Rasvasuse järgi jaotatakse kalad kolme rühma:

1. Kõrge rasvasisaldusega, üle 8% (paljud vääriskalad, nt. osa lõhelisi, angerjas, silm)
2. Keskmise rasvasisaldusega, vahemikus 4-8% (nt enamik karpkalalisi, lestalised)
3. Lahjad, rasvasisaldus alla 4% (nt koha, ahven)

Kala rasvas leidub inimesele vajalikke omega-3 rasvhappeid.